Catalunya estudiarà geològicament i documentalment totes les fosses de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha anunciat que el Departament que encapçala ha encarregat la realització d’un estudi per geolocalitzar i documentar totes les fosses del període de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre, que inclourà les comarques següents: Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, i també el Priorat.  

Romeva ha destacat que es tracta de la primera iniciativa en aquest sentit per part del Govern i que » pretén avançar en la dignificació de totes les víctimes i afectats per la guerra a l’Ebre», i conèixer així el nombre, la seva localització i tenir-les documentades com a primer pas per poder-hi actuar. El conseller ha fet aquest anunci aquest matí després d’assistir a l’acte d’homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de l’Ebre, un dels actes commemoratius del programa de memòria dels 80 anys de la Guerra Civil, celebrat davant del Monument de la Pau situat a la Cota 705 de la serra de Pàndols, al municipi de Pinell de Brai (Terra Alta).  

El conseller ha assegurat que amb la commemoració dels 80 anys es vol fer d’una banda un merescut record i reconeixement a les víctimes de la guerra; i de l’altra, posar al dia les polítiques de memòria, com ho és especialment la vinculada a les fosses i la identificació en la qual encara manca fer molta feina. El conseller Romeva ha indicat que la commemoració té la voluntat de » contribuir fermament a la consolidació d’una país i d’un societat de pau, on no hi cap l’oblit.»  

Segons Romeva, «Catalunya té un deute de reconeixement amb la generació que va viure la Guerra Civil» i «és un deure del Govern redreçar aquesta situació». En aquest sentit, Romeva ha posat en valor la tasca que es duu a terme des del conjunt del Memorial Democràtic i des d’organismes més específics com el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).  

Durant la seva intervenció, Romeva ha recordat que «el Govern té el compromís d’impulsar projectes de recerca i les actuacions necessàries per restituir la dignitat i la memòria dels fets succeïts durant la Guerra Civil i el franquisme». Amb l’estudi que el Govern ha encarregat, el conseller ha destacat que «es vol avançar decididament en la localització de fosses i la identificació de víctimes».    

Estudi de les fosses a les Terres de l’Ebre  
El Govern ha encarregat l’estudi a la Universitat Rovira i Virgili, que el durà a terme durant el segon semestre de 2016. Els treballs permetran localitzar totes les fosses i també els punts on s’han trobat restes òssies humanes en superfície a la zona. De cada fossa se’n farà una fitxa amb la informació següent: coordenades UTM, localització amb cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICCG), fotografia del lloc, resum històric i fonts documentals i/o orals consultades. Alhora, s’especificarà si la fossa està plenament confirmada, si és probable o bé ja ha estat intervinguda, si és de soldats (indicant l’exèrcit: republicà o rebel) o de civils, com també el nombre de persones inhumades i la relació dels òbits, si n’hi ha.  

Aquesta actuació permetrà completar el mapa de fosses i repressió de Catalunya ( http://fossesirepressio.cat), i es fa conjuntament amb l’actualització, el canvi tecnològic i la conversió de dades de la nova versió del Mapa de Fosses i Repressió de Catalunya que estarà disponible durant l’últim trimestre de 2016.    

Actuacions a les fosses del Pallars Jussà i al Pallars Sobirà  
El conseller ha anunciat també els avenços en els treballs que el Departament està duent a terme als municipis de Llavorsí (Pallars Sobirà) i de Tremp (Pallars Jussà). Cal recordar que la majoria de fosses civils resultants de la repressió estan localitzades als territoris de l’Ebre i el Pirineu. En el cas de Llavorsí, aquest mes de juliol s’està duent a terme un estudi de geolocalització i prospecció al llarg de 150 metres de la carretera C13 per localitzar una fossa comuna on s’estima que hi poden haver nou civils assassinats l’any 1938. En aquesta prospecció s’han combinant tres sistemes de cerca: ús de drone per a prospecció aèria amb fotografia per termografia infraroja; georadar i perfilòmetre, que constitueix un mecanisme d’exploració de la superfície. El resultat indicarà les alteracions del sòl i els punts més probables on es pot localitzar aquesta fossa, i en funció de les conclusions de la prospecció se n’analitzarà la viabilitat de fer-ne l’excavació en els propers mesos.  

Pel que fa a Tremp, el Departament ja ha realitzat les tasques pertinents de documentació i recerca d’una fossa al cementiri del municipi, on s’estima que hi ha una persona morta durant la postguerra, per poder procedir durant el mes setembre a l’actuació d’excavació, exhumació i estudi de les seves restes.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *