El Departament d'Agricultura organitza el IV Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), dins del seu pla d’actuacions destinades al foment de les produccions ecològiques, ha organitzat el IV Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica, que enguany dedica a la Fructicultura ecològica i que se celebrarà al Museu de la Tècnica de Manresa, els propers dies 17 i 18 de novembre.  

La producció agroalimentària ecològica és un sistema de treball que utilitza substàncies i processos naturals i cerca l’obtenció d’aliments d’alta qualitat que no danyin el medi ambient ni la salut humana. Es tracta d’un sistema de producció reconegut a nivell internacional; i la Unió Europea (UE) disposa d’una normativa específica que estableix les normes de producció ecològiques i que exigeix un control i certificació a totes les empreses que produeixen i comercialitzen productes ecològics.  

D’altra banda, el mercat dels productes ecològics no deixa de créixer, ni a nivell de consum, ni a nivell de producció. La facturació de les empreses catalanes ecològiques a finals de 2014 arribava gairebé als 300 milions d’euros, havent registrat un creixement del 40% respecte l’any anterior.  

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Segons les dades del darrer Baròmetre de consum i percepció dels aliments ecològics de Catalunya, de 2015, els consumidors catalans de productes ecològics diuen que els aliments ecològics que més consumeixen són verdura (72%), fruita (70%) i ous (63%). Concretament, el 31% dels consumidors habituals de productes ecològics manifesten la seva intenció d’augmentar el consum de fruita. Pel que fa a la producció de fruita ecològica a Catalunya, aquesta ha estat augmentant de manera moderada però sostinguda des de l’any 2007, especialment durant l’any 2015, en què la superfície de fruiters ecològics va experimentar un important creixement, més d’un 30%. Malgrat tot, la producció de fruita ecològica sobre el total encara és molt baixa, poc més de l’1%, segons dades de 2014, i aquesta producció, en conjunt, encara queda lluny de les necessitats del mercat.  

Catalunya és la comunitat amb més producció fructícola de tot l’Estat, amb la meitat de tota la producció de poma i pera i més d’una tercera part del préssec i de la nectarina. Pel que fa a les produccions ecològiques, els fruiters ecològics catalans representen un percentatge considerable (11,3%) respecte al total de fruiters ecològics de l’Estat espanyol.  

Les principals dificultats per al creixement de les produccions fructícoles ecològiques són de tipus tècnic i agronòmic, atès que el sector fructícola convencional és un sector productiu altament tecnificat i intensiu, força lligat a l’ús d’insums i substàncies no permeses en producció ecològica. En aquest sentit, el desenvolupament de solucions i tecnologies de producció i conservació de fruita ecològica és un dels reptes als quals s’enfronta el sector, i que condiciona el seu futur desenvolupament.  

Per aquest motiu, el Departament DARP dedica enguany el 4rt ‘Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica’ a la Fructicultura ecològica, amb l’objectiu d’oferir una informació tècnica d’interès a productors i tècnics del sector, amb la participació d’experts tant de dins com de fora de Catalunya, i de constituir un lloc de trobada i d’intercanvi d’experiències per a tots els assistents.   I a l’igual que en les anteriors edicions del Simposi, el programa l’estableix un  Comitè tècnic, format en aquesta ocasió per representants del DARP, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), també del DARP, i de diferents Agrupacions de Defensa Vegetal 8ADV) catalanes.

També hi participa l’Escola Agrària (EA) de Manresa, de la xarxa de centres de formació del Departament, l’organització francesa CIVAM-BIO 66, el grup assessor Arreu, la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya ,i la Universitat de Lleida.   L’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, és l’entitat que s’ocupa de l’organització i que gestiona les inscripcions, que es poden formalitzar a través de la pàgina web https://associaciolera.org. El cost d’assistència és de 25€, preu que inclou el dinar; i l’aforament està limitat a 250 persones.   Per a més informació, es pot consultar el Programa del Simposi que s’adjunta a aquest comunicat .    

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *