El nombre d'accidents laborals puja un 11,6% en el primer semestre de l'any a Catalunya

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat avui un conjunt d’accions per lluitar contra la sinistralitat laboral en la reunió amb tots els agents implicats en la lluita contra l’accidentalitat laboral a Catalunya, els principals sindicats, organitzacions empresarials, representants d’associacions de mútues d’accident de treball i serveis de prevenció aliens.  

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, acompanyat del director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Enric Vinaixa, ha donat a conèixer les mesures davant l’augment d’un 11,63% de la sinistralitat laboral a Catalunya en el primer semestre de 2016.  

«Constatem un repunt de la sinistralitat laboral, un fet inassumible pel nostre país», ha afirmat Ginesta, qui ha anunciat que «utilitzarem totes les eines necessàries per eliminar aquesta xacra». El secretari general ha declarat que «investigarem el fenomen 263, que és el nombre exacte d’empreses, que representa l’0,1% del total a Catalunya, que registren gairebé el 15% dels accidents laborals».  

Josep Ginesta ha deixat clar que «el Govern de la Generalitat no es conforma amb recuperar llocs de treball incrementant la sinistralitat per la qual cosa no permetem que ningú es relaxi en matèria de prevenció de riscos laborals».  

L’augment del nombre absolut d’accidents en un 11,63% es deu principalment a la pujada dels accidents lleus (+11,74%) i greus (+1,58%), mentre que s’ha registrat un descens significatiu dels mortals (-33,33%).  

Cal assenyalar, però, que el percentatge d’accidents mortals hauria augmentat, en comptes de baixar, si no fos perquè, en el mateix període de l’any passat, es va produir el sinistre aeri de Germanwings, fet que va incrementar en 28 la xifra de víctimes mortals en accidents durant la jornada laboral.  

263 empreses reincidents
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, ha identificat 263 empreses a Catalunya, amb 140.000 treballadors, que presenten sistemàticament una alta sinistralitat laboral en els darrers sis anys. En concret, més de 12.000 accidents l’any 2015.  

Aquestes 263 empreses reincidents són el 0,1% de les existents a Catalunya però, en canvi, presenten el 14,8% de la sinistralitat laboral i formen part d’un total de 1.877 empreses que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va considerar d’alta accidentabilitat l’any passat.   L’increment de la sinistralitat en el primer semestre de l’any s’ha concentrat en les empreses del següents sectors: indústries manufactureres; construcció; comerç a l’engròs; reparació de vehicles de motor i motocicletes; transport i emmagatzematge; hostaleria; i activitats administratives i serveis auxiliars.  

Davant d’aquest fet, el Departament focalitzarà totes les accions, des de les de prevenció fins a les d’investigació, per reduir el nombre d’accidents així com eliminar les causes que els provoquen.  

Així mateix, el Departament apel·la a tots els agents implicats en la lluita contra l’accidentalitat laboral a coordinar accions efectives i complementàries a les que l’Administració està executant.   De cara a determinar amb precisió les principals causes dels accidents laborals, el Departament ha iniciat l’elaboració d’un programa que determini els factors que les desencadenen per eliminar-les.  

Per últim, l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral està aplicant actuacions adreçades a reduir la sinistralitat en els grups d’accidents més rellevants com són els sobreesforços físics i els de trànsit.  

Possibles causes del repunt de la sinistralitat laboral
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies considera com a possibles els següents factors que incideixen en les causes del repunt de la sinistralitat laboral a Catalunya:  

  •  Intensificació del treball, ritme de la feina i de la durada de la jornada amb una reducció de la plantilla o, si més no, sense que la plantilla augmenti.
  •  Impacte de l’increment de la contractació temporal que incideix en la manca d’experiència de les tasques a desenvolupar acompanyat de la precarització i inseguretat laboral.
  •  Deteriorament de les condicions de treball i de l’activitat preventiva en els darrers anys, amb conseqüències que estan aflorant en els últims mesos.
  •  Augment dels desplaçaments d’anada i tornada a la feina lligats a les condicions d’ocupació, sobretot parcial, fet que augmenta els accidents in itinere.

Sinistralitat laboral a Catalunya gener-juny 2016
La sinistralitat laboral a Catalunya ha pujat un 11,63% en el primer semestre de 2016. L’augment del nombre d’accidents es deu principalment a l’augment dels accidents lleus (+11,74%) i greus (+1,5%), mentre que s’ha registrat un descens significatiu dels mortals (-33,33%).  

El percentatge d’accidents mortals també hauria augmentat si no fos pel sinistre aeri de Germanwings, fet que va incrementar en 28 la xifra de víctimes mortals en accidents en jornada laboral en el primer semestre de 2015.    

Segons el tipus d’accident, del total de laborals mortals 19 van ser per causes no traumàtiques —vessaments cerebrals i infarts—. Els altres 11 accidents mortals van ser per causes traumàtiques dels quals 2 van ser accidents de trànsit, i 9 per altres causes.  

Augmenta l’índex d’incidència un 5,52%
L’augment del nombre d’accidents en jornada de treball amb baixa (+11,63%) ha vingut acompanyat d’un increment de l’índex d’incidència de sinistralitat laboral (+5,52%) en els últims dotze mesos (juliol 2015-juny2016) malgrat haver baixat en mortals (-32,35%).  

L’índex d’incidència, nombre d’accidents per cada 100.000 persones afiliades a la Seguretat Social, és la dada més adequada per seguir l’evolució de la sinistralitat, perquè elimina l’efecte distorsionador que produeix en les xifres absolutes els canvis en el volum de la població ocupada al llarg dels anys.    

FONT: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Índexs d’incidència corresponents a cada període de 12 mesos juliol-juny   Per últim, en els primer sis mesos de 2016, s’han produït 8.775 accidents de treball  – in itinere-  amb 17 persones mortals. L’accident  in itinere és el que pateix el treballador o treballadora en anar o en tornar del lloc de treball fora de la jornada laboral.   S’ha produït un increment del 9,9% respecte el primer semestre de 2015. Del conjunt d’accidents in itinere, al voltant del 62% està relacionat amb el trànsit.  

Per contribuir a la reducció d’accidents in itinere, el Departament engegarà un seguit d’accions de promoció de seguretat laboral viària en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *