Protecció Civil manté activada l'alerta a causa del temporal marítim

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’ alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT pel temporal marítim amb fort onatge que es mantindrà avui més restringit a la meitat nord i amb menys intensitat, i es podria allargar fins demà a la zona de l’Empordà.

D’altra banda, ha millorat la situació de risc d’inundació a les comarques del litoral i prelitoral de Girona registrada ahir diumenge a la tarda per la crescuda dels cabals i la possibilitat de desbordaments. En aquests moments en general els cabals són estables o amb tendència a disminuir i malgrat mantenir cabals elevats ja no hi ha risc de desbordament. No es preveuen noves pluges abundants i, per tant, no s’espera que els cabals dels rius hagin de tornar a incrementar-se de forma sobtada.

En relació a l’estat de la mar, el Servei Meteorològic de Catalunya SMC manté la previsió de temporal marítim per avui i fins demà dimarts. Encara durant tot el dia d’avui hi haurà notable mar de fons de component est i les onades poden continuar superant els 2,5 metres (maregassa) a qualsevol punt del litoral exceptuant el Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp on l’onatge millorarà substancialment. A l’Alt i Baix Empordà es podran continuar superant els 4 m. S’espera que es puguin produir algunes incidències conseqüència d’aquest fort onatge tot i que amb menys intensitat que el cap de setmana.   Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions al front marítim mentre duri l’episodi de fort onatge.

Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Recordeu que les onades poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Encara que hi hagi diverses onades d’una mateixa alçada, una pot ser més gran que les altres i arrossegar-vos mar endins. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.

Incidències
Al llarg de tot l’episodi el nombre de trucades rebudes al 112 Catalunya tant per vent, pluja com estat de la mar des de divendres dia 20 han estat 372 la majoria de les quals en l’àmbit de Barcelona província. La majoria de trucades han estat per alertar d’obstacles a la via, mobiliari urbà afectat pel vent, arbres i branques caiguts, així com petites inundacions arran de costa en passos subterranis i plantes baixes. No s’han registrat víctimes malgrat la intensitat de l’onatge i les inundacions que ha generat al front marítim.

Molts municipis de tot el litoral han mantingut durant tot el cap de setmana la restricció als accessos a zones properes al trencament de les onades per evitar danys greus. S’han activat els Plans municipals per onatge a Barcelona, Calella i El Prat de Llobregat, entre d’altres. El Port Esportiu i pesquer de Torredembarra va activar el seu pla en emergència per desperfectes en el port durant la nit de dissabte.

Durant el cap de setmana s’han produït afectacions a diferents zones del litoral com a conseqüència de l’onatge i de les pluges intenses i acumulacions en zones sobretot de Girona. S’han produït desperfectes als passejos de diferents municipis del Maresme, Barcelonès, Garraf, Tarragonès, Baix Ebre. L’accés a la platja de l’arrabassada de Tarragona va quedar inundat dissabte al vespre. Dissabte a la matinada, una onada va provocar danys a un pis de Salou. Les 6 persones que estaven a l’edifici van passar la nit a casa de familiars. Durant tot el dissabte, a la R1 els trens només van circular per una via degut al temporal de mar entre les estacions de Vilassar de Mar i Mataró.

Afectacions del trànsit
Pel que fa al trànsit, diumenge a la tarda la C-31 va quedar tallada al pk 351 a Ullà per acumulació d’aigua a la calçada. En aquests moments, i segons el Servei Català del Trànsit, la circulació està normalitzada.

Perill per acumulació d’aigua
El diumenge, es van enviar avisos de situació hidrològica de risc per cabal circulant per sobre de l’habitual al riu Daró, Ridaura, Ter i Onyar que van anar creixent fins estabilitzar-se al vespre. Es van incrementar de forma significativa els cabals de rius i rieres de Girona com per exemple a Llagostera i a Cadaqués on hi va haver arrossegaments de vehicles, sense danys personals.    

Registres del temporal
Pel que fa a dades d’acumulació de pluja destaquen:

  • Cadaqués:  194.4 l/m2 (acumulat des del 19/01/2017)
  • Cassà de la Selva: 184 l/m2 (acumulat des del 19/01/2017)
  • Torroella del Montgrí: 173 l/m2 (acumulat des del 19/01/2017)
  • Roses: 124.4 l/m2 (acumulat des del 19/01/2017) i 95,5 l/m2 només ahir diumenge.

  Pel que fa a l’onatge els registres màxims enregistrats per les boies de Puertos del Estado han estat:

  • Al Cap de Begur: onades entorn als 6,5 metres,  amb un pic màxim de quasi 11 metres.
  • A Barcelona: onades entorn als 5 metres amb un pic màxim de 8 metres.
  • A Tarragona: onades entorn als 3,5 metres amb un pic màxim de 5,5 metres.

  

La noticia «Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del pla INUNCAT pel temporal marítim» fue publicada originalmente en Gencat.cat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *