L'Institut Català d'Oncologia orferirà radioteràpia d'urgència durant els caps de setmana

Des del passat 21 de gener l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet de Llobregat ha esdevingut centre de referencia per a tot Catalunya en el tractament amb radioteràpia urgent de determinats casos relacionats amb el càncer. En concret, aquest tractament evitarà que les compressions de la medul·la òssia que provoca una metàstasi estesa a la columna vertebral –en determinats càncers primaris com el de mama, el de pulmó, o altres- puguin derivar en conseqüències irreversibles pel pacient, com immobilitat de les cames o altres seqüeles neurològiques (paraparèsia, plègia) que ocasionen dependència total o parcial del pacient.

L’aparició de dificultats en la mobilitat de les cames, per exemple, com dèficit motor (paraplegia o tetraplègia) en el pacient i la velocitat en què es desenvolupen són crítics a l’hora de realitzar un tractament per conservar la deambulació, fins al punt que trigar en aplicar el tractament pot induir una severa seqüela neurològica. En aquest sentit, fins ara les compressions medul·lars que es diagnosticaven en caps de setmana a Catalunya no es podien tractar amb radioteràpia, i feia necessari proporcionar altres tractaments simptomàtics. A partir d’ara, però, ja es pot tractar immediatament aquests pacients per evitar que pateixin aquestes seqüeles neurològiques, si bé el nombre de persones que poden requerir-lo en cap de setmana no és gaire elevat.  

Per proporcionar aquest servei de la manera més adequada possible, s’ha dissenyat un circuit que permet administrar aquesta radioteràpia urgent per millorar el pronòstic i la qualitat de vida del pacient. En primer lloc, caldrà que aquest tingui en el moment de la compressió medul·lar una ressonància magnètica nuclear que confirmi la sospita clínica: llavors, el neurocirurgià valorarà fer un tractament quirúrgic i, si es descarta, el pacient rebrà la radioteràpia urgent.  

El servei, molt demandat des de fa anys, està disponible per telèfon de 8 a 22h els dissabtes i diumenges, i per optimitzar-lo se’n farà una avaluació als sis mesos, per tal de valorar-ne el funcionament i establir les mesures oportunes. Per a fer-ho possible s’ha comptat amb la coordinació dels centres que fan la petició, els oncòlegs radioteràpics, les diferents unitats implicades de l’ICO de l’Hospitalet (Servei d’Admissió, Servei d’Oncologia Radioteràpica) i el Servei de Cures Pal·liatives.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *