Catalunya destina quasi 900.000 euros més a projectes que treballin en la reinserció dels presos

El Govern ha aprovat una despesa d’1.200.000 euros per subvencionar programes orientats a la reinserció i la rehabilitació dels interns de centres penitenciaris i d’aquells que ja estan en llibertat provisional. L’objectiu és augmentar el suport als reclusos i els exreclusos, i evitar així la reincidència. La partida es destinarà a entitats del tercer sector que col·laboren amb el Departament de Justícia en la realització d’aquests projectes.  

Aquesta quantitat s’afegeix als més de 3 milions d’euros que també destina el Govern a la tasca de les entitats que col·laboren amb els Serveis Penitenciaris, per la via dels programes i la contractació a través de processos de licitació pública, en el cas de serveis i programes ja consolidats. I suposa un increment de 891.569 euros respecte a l’any anterior, un 26,82 % més.  

Les accions que porten a terme les entitats del tercer sector van des dels programes de deshabituació en drogues,  l’acompanyament a interns en el procés d’excarceració, l’atenció a la població jove, les teràpies assistides amb animals, programes de prevenció de la violència de gènere o de salut sexual o reproductiva per a dones, i mediació cultural entre d’altres.  

L’aposta per potenciar la col·laboració amb les entitats del tercer sector ha de contribuir a la consolidació de l’evolució positiva de la taxa de reincidència, que a Catalunya és d’un 30%, segons l’últim estudi sobre reinserció penitenciària. 

La recerca en aquest àmbit corrobora que aquest percentatge és encara inferior, quan els interns prenen contacte de manera progressiva amb el món exterior abans d’obtenir la llibertat definitiva. 

A Catalunya hi ha prop de 8.700 interns en centres penitenciaris. Cada any surten de la presó 5.600 persones.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *