L'ocupació industrial catalana assoleix la xifra més alta dels darrers 10 anys

L’ocupació industrial a Catalunya ha crescut un 4,3% el 2015, el doble que l’any anterior, assolint la taxa més alta de l’última dècada i situant-se molt per sobre de la zona euro (0,4%) (adjuntem nota amb gràfics). Són dades de l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2015 ( http://accio.gencat.cat/informe-industria-catalunya-2015), elaborat per la Direcció General d’Indústria i que ha presentat avui el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en sessió de control al Parlament de Catalunya.  

Aquest increment de l’ocupació ha ajudat a que l’atur industrial es reduís l’any passat en un 15,2%, la millor dada des del 1999 i superior a la de l’Estat espanyol (13,3%). L’Informe posa de manifest que, si el 2014 va ser l’any en què la indústria catalana va començar a créixer, al 2015 es va accelerar. Segons el conseller Baiget, «la indústria és un sector molt important pel país i per la nostra economia, representa el 20% del PIB i és un factor d’internacionalització, innovació, creació d’ocupació i de riquesa».  

El conseller ha explicat que «l’any 2015 l’evolució dels principals indicadors econòmics és positiva: ha millorat l’ocupació industrial, la producció industrial, el clima industrial, les exportacions i les inversions». En aquest sentit, s’ha referit a la inversió anunciada ahir per l’empresa nord-americana Amazon: «Després de tres anys de negociacions intenses entre l’Incasol, ACCIÓ i Amazon, s’ha fet pública una de les inversions més importants a Catalunya, la compra d’uns terrenys de l’Incasol al Prat de Llobregat per part d’Amazon que suposaran la creació de 1500 treballadors qualificats».  

Creix l’activitat industrial a Catalunya i la confiança dels empresaris
L’augment de l’activitat industrial ha estat el més alt dels darrers 5 anys: el VAB industrial  s’ha incrementat un 2,7%, un punt per sobre del de la zona euro (1,8%), mentre que l’Índex de Producció Industrial (IPI) ha crescut un 2,6% l’últim any. Aquests resultats positius han anat de la mà d’un elevat nivell de confiança dels empresaris, mesurat en l’Indicador de Clima Industrial, el més elevat dels darrers 8 anys havent crescut 5 punts respecte a l’any anterior. Amb dades mensuals, l’evolució va ser creixent al llarg de l’any.  

La inversió industrial experimenta el major augment en 15 anys
Com a conseqüència de la confiança empresarial, la inversió industrial a Catalunya ha augmentat un 12,2% l’any 2015. Es tracta del creixement més accentuat des de l’any 2000, que ha afectat tant a grans empreses (18,6%) com a pimes (7,1%). Aquestes dades contrasten amb el retrocés experimentat a l’Estat espanyol (-1,5%) i amb l’augment més moderat de la zona euro (5%). Pel que fa a la finalitat d’aquestes inversions, destaca el 33,1% del total que es destina a l’ampliació de capacitat.  

Les inversions estrangeres a la indústria també han crescut de forma notable, un 51,4% amb relació al 2014, i han sumat el 26,9% del total d’inversions foranes a Catalunya. Suposen, a més, un 22,9% de les inversions estrangeres industrials a l’Estat espanyol.  

Pel que fa les exportacions, el 2015 han crescut un 6,1%, la taxa de variació més alta des del 2012. Les vendes a l’exterior han sumat en total 63.860 milions d’euros, i el sector que més ha crescut (+10,5%) ha estat el grup de contingut tecnològic alt (maquinària d’oficina, ordinadors, electrònica, productes farmacèutics, etc.). Les exportacions catalanes d’aquest sector sumen un 28,5% del total de l’Estat espanyol. Per zones, cal destacar l’augment de les exportacions a Amèrica del Nord (20,6%), que han estat afavorides pel canvi de divisa favorable a l’euro.  

L’automoció i els plàstics, sectors líders
L’any 2015, la producció del sector de sistemes i components d’automoció a Catalunya ha augmentat un 7,4%, la taxa més elevada des del 2010. Això es reflecteix en el creixement de l’ocupació en aquest sector, que va registrar una pujada del 4,3%. El sector de l’automoció destina a l’exterior un percentatge elevat de les seves vendes, al voltant del 70%. Les exportacions s’han incrementat un 4,8% en valor durant l’últim any.  

Pel que fa al sector del plàstic, el número dos en creixement, ha experimentat un augment del 5% en la producció de primeres matèries plàstiques i un 9,7% en transformats plàstics. Aquesta última dada és l’augment més elevat des del 2007. La bona marxa del sector és el resultat d’un augment de les exportacions del 4% i de la recuperació de la demanda interior, especialment la que prové dels sectors de la construcció i l’automoció.  

Evolució del conjunt de l’economia al 2015
Pel que fa a l’evolució del conjunt de l’economia al 2015, el creixement interanual del PIB ha estat del 3,4%, dues dècimes per sobre del conjunt de l’Estat espanyol i més del doble que la zona euro (1,6%). Es tracta de la taxa més alta de la sèrie a Catalunya des de l’any 2007. Per sectors, els serveis van ser els més dinàmics amb un creixement del 3,6%, seguits de la construcció (3,4%) i de la indústria (2,7%). Cal destacar que la taxa de la construcció va ser positiva per primera vegada des del 2007.  

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *