Tarragona tindrà un nou centre penitenciari obert a finals de 2019

El Departament de Justícia construirà un nou equipament penitenciari a la ciutat de Tarragona. Serà un centre obert expressament dissenyat per al tractament dels interns en règim de tercer grau, que actualment compleixen condemna a l’antiga presó de la ciutat. Les obres començaran el 2018 i duraran un any i mig. Està previst que el nou centre obert entri en funcionament a finals de 2019.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que la construcció del nou centre obert i el tancament de l’antiga presó són «un pas necessari perquè el Fòrum de la Justícia pugui ser una realitat més endavant». En aquest sentit, el Departament «estudia si el valor del solar pot contribuir a la viabilitat del Fòrum de la Justícia». Mundó també ha recordat que aquesta nova inversió «completarà l’actualització dels principals equipaments penitenciaris de Tarragona», una demarcació que ja disposa del de Mas d’Enric, inaugurat recentment.

El conseller ho ha afirmat des del solar de la Generalitat on es construirà el nou centre obert, situat al carrer Arquebisbe Pont i Gol, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana i la comandància de la Guàrdia Civil.    

Tancament definitiu de l’antiga presó
L’antiga presó de Tarragona es va convertir en un centre obert a finals de 2015, coincidint amb el trasllat de tots els interns en règim de primer i segon grau al Centre Penitenciari Mas d’Enric (el Catllar), el més modern de Catalunya.

Les instal·lacions de la presó de Tarragona, situades a l’avinguda de l’Argentina, estaran destinades a les funcions actuals fins que el Departament de Justícia acabi la construcció del nou centre obert. Quan s’hagi produït el trasllat dels últims interns cap a l’edifici de nova planta, la presó de Tarragona tancarà definitivament les portes. Actualment hi ha prop d’un centenar de penats.

El tercer grau, una aposta estratègica
La construcció del nou centre obert de Tarragona respon a l’aposta per l’acabament de les condemnes amb un contacte progressiu amb l’exterior. L’objectiu d’un centre obert és facilitar la reinserció social dels penats que es troben en règim de tercer grau, que habitualment coincideix amb la fase final de la condemna.

Capacitat per a 150 interns
El nou centre obert de Tarragona tindrà capacitat per a 150 interns i serà l’únic de tota la demarcació. La superfície construïda superarà els 3.500 m 2, que estaran distribuïts en planta baixa més quatre pisos. L’equipament disposarà d’espais comuns, despatxos i 72 habitacions. La construcció també preveu un soterrani de més de 800 m 2 per a altres usos a determinar pel Departament de Justícia. Les obres suposaran una inversió de prop de nou milions d’euros.

El medi obert
Els interns en tercer grau es divideixen en dos grans grups. D’una banda, els que només dormen al centre. Durant el dia, van a treballar o participen en activitats formatives. De l’altra, els que ja fan tota la vida fora. En aquest cas, els professionals dels serveis penitenciaris en fan el seguiment des dels centres oberts amb entrevistes cada setmana o cada quinze dies. Així en poden avaluar l’evolució i, si cal, decidir-ne el reingrés en un centre penitenciari.

El trànsit de la presó a la comunitat sota la tutela dels serveis penitenciaris fa que els interns en tercer grau només reincideixin en dos de cada 10 casos. En canvi, l’índex de reincidència general és de tres de cada 10. Ho subratlla l’última investigació sobre reincidència penitenciària publicada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). És per això que Catalunya necessita equipaments penitenciaris ubicats en àrees urbanes i que facilitin el màxim contacte amb la societat.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *