Les universitats són les institucions que més confiança mereixen als catalans

Les universitats són les institucions millors valorades de Catalunya ja que els ciutadans les qualifiquen amb una nota d’un 6,47, segons els resultats del Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) corresponent a la segona onada de 2016. Concretament, la pregunta de l’enquesta fa referència al grau de confiança que li mereixen diferents institucions del país i es demana al ciutadà que les valori en una escala del 0 (cap confiança) a 10 (molta confiança).  

Les universitats se situen al capdavant de les 19 institucions valorades amb una puntuació d’un 6,47 i aconsegueixen una valoració gairebé un punt més alta que la segona institució més ben valorada, els Mossos d’Esquadra (5,58). A més, les universitats són juntament amb la policia de Catalunya i els Ajuntaments, les úniques institucions que aconsegueixen una puntuació per sobre de 5.   

El secretari d’Universitats o Recerca, Arcadi Navarro, s’ha mostrat molt satisfet per la valoració ciutadana de les universitats que recull el Baròmetre d’Opinió del CEO perquè «el millor reconeixement a l’excel·lent tasca de docència i recerca que fan les nostres universitats és el que prové de la societat, dels ciutadans que es beneficien de la seva missió de formació acadèmica i de transferència del coneixement».

En aquest sentit, Navarro ha destacat que diu molt a favor del país que la institució que millor valorin els seus ciutadans sigui la dedicada al coneixement: «Catalunya entén que per ser un país lliure, cal ser un país culte i així mateix que és el coneixement el que genera riquesa i benestar per al conjunt de la societat».  

Aquesta bona valoració ciutadana també es produeix en un context en el que mentre baixa el rati població jove de 18 a 24 anys i, la matriculació d’estudiants universitaris és la més alta de la història amb una taxa neta del 40% aquest curs 2015-2016, un percentatge mai assolit fins ara.  «La universitat continua essent la institució que més i millors oportunitats genera per als nostres joves, com demostra sense anar més lluny l’enquesta de l’INE de la setmana passada, que Catalunya encapçala amb el 82,5% d’ocupació entre els seus graduats», ha afegit Navarro.                                                                        

El sistema universitari de Catalunya està format per 12 universitats –7 públiques, 4 privades i 1 no presencial– que paral·lelament a l’activitat docent –amb més de 240.000 estudiants i una oferta de prop d’un miler de titulacions–, tenen un pes molt important en recerca. Una doble missió reconeguda a nivell internacional en les més prestigioses classificacions que, així mateix destaquen que Catalunya és un país socialment equilibrat amb universitats compactes i de qualitat ja que som el tercer país europeu amb una major proporció d’estudiants matriculats en universitats ben posicionades en els rànquings internacionals.   Pel que fa al baròmetre del CEO, el treball de camp es va realitzar del 28 de juny al 13 de juliol mitjançant enquestes personals domiciliàries (mètode CAPI) a una mostra de 1.500 individus. El marge d’error per al conjunt de la mostra és de +2,53%.  

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *