Detinguts els presumptes autors del robatori de la col·lecció d'art de Montserrat Gudiol

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea Central d’Investigació de Patrimoni Històric van detenir el 7 de juny quatre homes com a presumptes autors del robatori de gran part de la col·lecció d’art de la pintora Montserrat Gudiol i Corominas, entre les quals hi ha unes pintures singulars atribuïdes a Murillo o El Greco. Se’ls imputa els delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força, receptació i extorsió.

Tres dels detinguts són de nacionalitat espanyola i un de colombiana i tenen entre 50 i 59 anys. El cas ha estat sota secret de sumari fins ara, ja que s’ha treballat per detectar els peristes, els encobridors del robatori i les persones que van facilitar informació de l’entorn familiar per poder cometre el robatori. Per tant, no es descarten més detencions.  

A principis del mes de gener la Unitat Central de Patrimoni Històric va tenir coneixement que gran part de la col·lecció d’art de la pintora Montserrat Gudiol i Corominas havia estat sostreta després de la mort de l’artista, a finals de l’any 2015. Es tracta de 443 obres formades per peces personals i familiars, quatre escultures, 134 olis i 305 dibuixos, litografies i gravats.  

També hi ha treballs d’altres artistes catalans del segle XX, unes pintures atribuïdes a Murillo o El Greco i pintures, escultures i elements ornamentals del renaixement i barroc italià i espanyol, i del gòtic català. Els elements més antics sostrets procedeixen de la col·lecció del pare de la pintora, l’arquitecte i historiador de l’art Josep Gudiol i Ricart. 

Per cometre el robatori de tot aquest material, els autors dels fets van inutilitzar les alarmes i van forçar els cadenats del magatzem on els fills de la pintora havien dipositat les obres, juntament amb altres objectes de valor. Posteriorment van traslladar el botí a un traster del districte de Sant Martí, a Barcelona.  

Els investigadors van constatar que, durant diversos mesos, els lladres van intentar vendre les pintures fora del mercat lícit a través d’algun marxant, però els sistemes de control i detecció policial, en coordinació amb els professionals del sector, van impedir-ho.  

Atès que no van poder vendre les obres, els delinqüents van optar per extorsionar i demanar-ne un rescat de 600.000 euros als hereus de la pintora. A partir dels diversos comunicats emesos pels sospitosos en què imposaven una sèrie de condicions, els mossos van identificar un dels membres, cosa que va permetre encerclar l’organització.  

Com que sabien que la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra els anava al darrere, el grup va decidir traslladar la mercaderia fora de la ciutat. Va ser en aquest moment que els investigadors van decidir actuar per tal de prioritzar la recuperació de les obres, la seva integritat i l’estat de conservació. Els agents van interceptar i detenir quatre individus quan circulaven en dos vehicles amb tot el carregament artístic.  

Els quatre detinguts, tres d’ells amb nombrosos antecedents, van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció Número 5 de Badalona, que va ordenar l’ingrés a presó d’un dels arrestats. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.      

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *