La pedregada a Lleida afectà casi 10.000 hectàrees de conreus a 15 municipis

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ferran de Noguera, s’ha reunit a l’Ajuntament de Linyola, amb representants dels ajuntaments i dels consells comarcals de les zones afectades per la pedregada registrada al pla de Lleida, i ha visitat finques danyades per l’esmentada tempesta, que va afectar més de 9.300 hectàrees de conreus agrícoles de la Noguera i del Pla d’Urgell.  

La tempesta es va iniciar a la comarca de la Noguera desplaçant-se a  la zona sud-est amb abundants precipitacions acompanyades de calamarsa i fort vent, i afectant els següents municipis de l’esmentada comarca: La Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer, Penelles, i Bellcaire d’Urgell.  

Posteriorment, la tempesta va arribar a la comarca del Pla d’Urgell on va caure pedra, acompanyada també de fortes precipitacions i molt vent. Linyola, Ivars d’Urgell, El Poal, Castellnou de Seana, Vila-sana, El Palau d’Anglesola, Bellvís, Sidamon, Fondarella, Mollerussa, i Golmés són els municipis afectats.  

Val a dir que en alguns casos la mida de la pedra va arribar als 3 centímetres i, com ha explicat Ferran de Noguera, ha afectat cultius principalment de fruita dolça – tant de llavor com de pinyol-, farratges i blat de moro, si bé el grau d’afectació és variable, oscil·lant entre un 15 i un 100 per cent d’afectació, en alguns casos. En el cas de blat de moro les varietats tardanes són les més afectades. En algunes plantacions de cultius afectats, a més a més dels danys en fruit que poden arribar al cent per cent, s’ha trobat arbres tombats i fins i tot arrencats. I a més dels conreus també s’ha produït danys en teulades, mobiliari i equipaments urbans.  

De Noguera també ha subratllat que des del Departament s’instarà Agroseguro a agilitzar el peritatge i valoració dels danys.     

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *