Catalunya crearà un observatori per millorar la planificació del turisme

  • Aquesta eina servirà per «obtenir i analitzar» tota la informació disponible sobre l’activitat turística del país per «ajudar les administracions competents» i definir conjuntament les mesures a implantar
  • El conseller ha reafirmat l’aposta de l’Executiu català per un turisme sostenible, que prioritzi la qualitat per sobre de la quantitat i amb una oferta que va molt més enllà de l’atractiu de Barcelona o el sol i platja
  • La Generalitat està oberta a retocar l’Impost sobre Estades en Establiments Turístics sempre que es faci consensuadament entre les diferents administracions i els altres actors implicats

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha confirmat avui que la Generalitat posarà en marxa un nou observatori que servirà per «fer una millor planificació global del turisme a tot Catalunya». En una entrevista a ‘El Món a Rac1’, el conseller ha subratllat «encara no hem pogut fer una veritable extracció i anàlisi de totes les dades que podem obtenir sobre el turisme«. La iniciativa permetrà al Govern «obtenir i analitzar» tota aquesta informació per «ajudar les administracions competents» i definir conjuntament les mesures a implantar.  

La posada en marxa de l’observatori és un dels objectius d’aquesta legislatura que el conseller Baiget ja va expressar en seu parlamentària, el febrer passat. Aquest observatori permetrà dotar a la Generalitat d’un sistema integral de coneixement i intel·ligència turística basat en el control de les pròpies dades.      

El conseller ha aprofitat també per negar que existeixi una massificació derivada del turisme, i ha posat com a exemple els visitants anuals a monuments emblemàtics. «Si vas a la Sagrada Família, òbviament et trobaràs molts turistes. Però a la Sagrada Família hi van 3,7 milions de visitants l’any, mentre que al Louvre hi van 9,5 milions i a la Torre Eiffel 7,2 milions», ha comparat.  

En qualsevol cas, Baiget ha recordat que la seva aposta és per un «turisme sostenible», que prioritza la «qualitat per sobre de la qualitat» i posa en valor l’enorme varietat de l’oferta catalana. Així, malgrat reconèixer l’atractiu enorme que tenen Barcelona i el sol i platja, també ha subratllat el compromís de la Generalitat per continuar potenciant els molts altres al·licients amb què compta el país: «Volem continuar donant més alternatives a Barcelona i treure pressió de les zones costaneres».  

Amb tot, el titular d’Empresa ha afirmat que aquest any es podrien superar les dades de l’any passat en matèria de turisme, «un any que ja va ser rècord». Tanmateix, també ha volgut fer una crida a «no caure en l’autocomplaença», quan ha reconegut que Catalunya ha pogut veure’s beneficiada per la inestabilitat en matèria de seguretat que oferien d’altres destinacions. «Encara que els resultats siguin favorables, hem de posar-nos les piles», ha reblat.    

Taxa turística: es pot retocar però amb consens  
Per altra banda, el conseller també ha parlat de l’Impost sobre Estades en Establiments Turístics. A preguntes sobre si estudien incrementar-lo, Baiget ha mostrat la disposició del Govern per parlar sobre retocar-lo, amb la condició que «es faci consensuadament entre el sector i les administracions». Tanmateix, el membre de l’Executiu també ha volgut remarcar que l’impost fa poc temps que s’aplica i «ara s’està fent un esforç per consolidar-lo». I per últim ha recordat que si existeix la taxa és «coratge» que la Generalitat va tenir en el seu moment: «Nosaltres vam entomar tot el desgast d’aplicar aquest impost», ha acabat. 

Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!: A Twitter:  @sapscom Al canal de Youtube: SapsCom       

El contingut d’aquest comunicat ha estat publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *