Oberta la Mostra Clic de Fotoperiodisme Jove 2016 a Perpinyà

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, i el director de l’associació Diomira, Josep Maria Villena, han inaugurat aquesta tarda la Mostra Clic de Fotoperiodisme Jove 2016, que es podrà veure aquest mes de setembre a la Casa de la Generalitat de Perpinyà (Carrer de la Fusteria, 1, antic Palau Siré). La mostra forma part de la programació Visa-Off del Festival Internacional Visa pour l’Image, el certamen de fotoperiodisme més important del món, i que se celebra cada any a la capital del Rosselló.  

El Clic de Fotoperiodisme és una iniciativa de l’Associació Diomira que compta amb el suport de la Direcció General de Joventut i que pretén apropar-se i denunciar problemàtiques socials a través de la fotografia i l’audiovisual sense renunciar, alhora, a la qualitat tècnica i artística. L’exposició permet descobrir les obres dels joves guanyadors i mencionats de les diferents categories que conformen aquest concurs, que es va resoldre el juliol passat en un tribunal format per experts en imatge i fotografia.  

Durant la inauguració, Marta Vilalta ha destacat que, tot i les dificultats que viu el sector cultural, exposicions com el Clic permeten a aquests seleccionats presentar la seva obra en un festival de referència i, d’aquesta manera, «oferir oportunitats als joves catalans que intenten tirar endavant una carrera fotoperiodística». Així mateix, la directora general de Joventut ha posat en valor que aquesta iniciativa de la Generalitat tingui lloc a Perpinyà, ja que això «reforça els vincles entre els dos costats de la frontera administrativa que separa els Pirineus, entre la Catalunya Nord i la Catalunya Sud».  

En la modalitat de fotoperiodisme, la mostra exposa:

  • «Un dia a Idomeni», de David González. L’obra guanyadora d’aquesta categoria relata la realitat dels aproximadament 13.000 refugiats en aquest improvisat camp, en condicions precàries de salut i higiene, després del tancament de la frontera entre la República de Macedònia i Grècia el 8 de març passat. Aquesta decisió política va estroncar el camí de milers de persones cap a Europa fugint de la guerra.
  • «Essence du Bénin», de Javier Corso. El fotoreportatge, que va rebre la menció del jurat, mostra el tràfic de benzina (essence, en francès) de Nigèria a la República de Benín, que en poques dècades ha esdevingut l’activitat econòmica il·legal que mou més diners al país.

Així mateix, els assistents a la mostra també poden conèixer les obres dels altres sis seleccionats pel jurat en la categoria de fotoperiodisme: «Banc expropiat de Gràcia», de Gonzalo Martínez; «Treballar traspassant l’ocupació», de Núria Vilà; «How to lock Europe», d’Àngel Joan Monlleó; «A contracorrent», de Júlia Tuxans; «Holocaust animal», de Berta Barnils; i «Voluntàriament inconscients», de Valentina Vacó.  

En la modalitat audiovisual:

  • «Essence du Bénin», de Lautaro Bolaño. El jove va resultar guanyador per aquest treball audiovisual, de la mateixa temàtica que el treball fotogràfic premiat.
  • «Torna l’amenaça, rebrota la lluita a l’Ebre», de Sònia Calvó. El treball, que va rebre la menció del jurat, capta la lluita dels ciutadans de les Terres de l’Ebre per defensar el cabal del riu Ebre i les protestes contra les decisions del Govern espanyol preses en el marc del Plan Hidrológico Nacional, que posa milers d’hectàrees de regadiu en mas de grans empreses tot amenaçant la biodiversitat, les costes i diversos sectors econòmics.

A banda dels guanyadors i finalistes, la mostra també inclou «Hungerland», el treball fotoperiodístic d’Arianna Giménez, que va resultar guanyadora de la categoria de Beca de l’edició passada del Clic. Gràcies a aquesta beca, dotada econòmicament, Giménez va resseguir el rastre de la fam a l’Estat espanyol des de l’esclat de la crisi econòmica, el 2008, per documentar els efectes de la mercantilització de l’alimentació sobre la població empobrida.  

D’altra banda, el jurat del Clic de Fotoperiodisme Jove 2016, celebrat el juliol passat, va resoldre atorgar una beca al jove David González per la seva proposta de projecte fotoperiodístic «A place to live». Aquesta treball pretén retratar el dia a dia dels infants i adolescents que conviuen en un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), tutelats per la Generalitat de Catalunya mentre no poden retornar amb la seva família o se’ls troba una família acollidora. Els resultats d’aquesta investigació es mostraran en la propera edició del Visa-Off.  

Finalment, el mateix espai de la Casa de la Generalitat de Perpinyà també exposa el treball col·lectiu «Respecta’m», un col·lecció de fotografies preses per un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Ernest Lluch de Barcelona que aborda la problemàtica del bullying.

El contingut d’aquest comunicat ha estat publicat primer en la web de Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *