Reunió dels governs català i valencià per l'impuls del Corredor Mediterrani

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dijous que els governs català i valencià es reuniran el dia 19 de setembre a València per fer un front comú d’impuls del Corredor Mediterrani (CMED). Serà una cimera al més alt nivell, encapçalada pels presidents Carles Puigdemont i Ximo Puig i on hi assistirà el plenari de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani de Catalunya i el del Fòrum del Corredor Mediterrani del País Valencià. Aquesta trobada ha de servir, segons ha avançat Rull, per acordar una agenda compartida de la infraestructura i per avançar en la creació de la figura del coordinador del CMED.  

«La nostra voluntat és buscar sinèrgies amb el País Valencià, i també amb Múrcia, Andalusia i l’Aragó, per donar un missatge molt clar a la Unió Europea i també a l’Estat espanyol: que anem plegats amb els temes que són rellevants per al futur», ha dit Rull. El titular de Territori i Sostenibilitat ha qualificat la trobada d’» històrica perquè no només hi ha els dos presidents sinó la societat civil i el món local dels dos territoris».  

Rull ha fet aquest anunci durant la reunió de la taula catalana al Palau de Pedralbes de Barcelona, on s’han convocat els quatre grups de treball: l’institucional, el d’infraestructures, el de serveis i logística i el d’estratègia empresarial per treballar un document de priorització i calendari de quines han de ser les actuacions que han de permetre completar la infraestructura . «El pròxim ministre de Foment, sigui quan sigui, li han d’arribar dues coses molt prioritàries de Catalunya: el Corredor Mediterrani i tot allò vinculat a Rodalies i Regionals», ha afegit.  

Informe de seguiment de les obres  
El grup d’infraestructures és el que està desenvolupant el programa d’actuacions prioritàries del Corredor i elabora l’informe de seguiment de les obres que ha d’executar el Ministeri de Foment. El grup d’estratègia en matèria de serveis de transport, logística i la seva digitalització treballa juntament amb el Comitè de Serveis Multimodals (CSM-CAT), un òrgan de participació i coordinació entre la Generalitat i les entitats que actuen en el transport multimodal de mercaderies. El Comitè és un instrument per facilitar la integració de les necessitats operatives i de mercat, especialment des de la perspectiva de la demanda, és a dir, dels carregadors, i potenciant també la figura de l’operador multimodal. Les seves funcions són:  

·         Actuar com a finestreta única d’atenció, suport i informació i com a plataforma de participació i intercanvi d’experiències

·         Potenciar les solucions multiclient i multiproducte

·         Analitzar la viabilitat tècnica i econòmica de solucions multimodals concretes, facilitar l’execució de plans de negoci i promoure l’execució de proves pilot de nous serveis

·         Impulsar la competitivitat dels operadors multimodals, estudiant nous models de negoci i promovent l’entrada al mercat de tecnologies adaptades, juntament amb universitats i centres tecnològics

·         Ajudar a desenvolupar el sector del ferrocarril com a sector industrial

·         Incidir en els treballs dels òrgans europeus competents en la matèria  

Finalment, el grup d’estratègia empresarial ha dissenyat quatre línies de treball que han de posar de relleu el seu caràcter estratègic per al desenvolupament econòmic i empresarial i per a la competitivitat del país. Aquesta infraestructura uneix territoris que exporten per valor de 126.576 milions d’euros, reuneixen 92.950 empreses exportadores (un 51% de les quals són a Catalunya) i concentren inversió estrangera per valor de 6.581,3 milions d’euros (un 68,5% del total de l’Estat espanyol).  

Aliança entre cambres  
La primera línia de treball és l’avaluació de l’impacte econòmic associat al creixement de l’activitat empresarial a les principals àrees d’influències del CMED. Un segon àmbit és promoure la col·laboració entre els diferents clústers implicats en l’àmbit del Corredor, perquè la infraestructura rebi el suport interterritorial i intersectorial per part d’aquestes entitats empresarials dedicades  a la millora de la competitivitat i la innovació.  

Un tercer camp és l’establiment d’un pol d’innovació a la Mediterrània, a través de la cooperació entre les diferents infraestructures i capacitats d’innovació, públiques i privades. I el darrer aspecte en què també se centrarà el grup és l’impuls d’una aliança de les Cambres de Comerç europees i altres agents econòmics i socials, com les universitats o altres entitats empresarials. El CMED també serà una de les prioritats del Pacte Nacional per la Indústria, que el Govern està elaborant de manera concertada amb els agents econòmics i socials.   

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *