Les competències d'acreditació ambientals recauen en la Generalitat de Catalunya

  • Amb aquesta última sentència es posa fi als tres conflictes presentats pel que fa a competències d’acreditació ambientals
  • S’obre la porta a un sistema català d’autorització dels verificadors

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional que els verificadors Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) hagin d’estar únicament acreditats per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC) i, per tant, s’obre la porta a un sistema d’autorització propi de la Generalitat. El TC ha donat la raó a la Generalitat en el conflicte positiu de competències plantejat contra diversos articles i disposicions del Reial decret 239/2013. Aquest Reial decret fa referència directa al Reial decret 1715/2010 que va quedar invalidat el març de 2014 pel que fa als verificadors ambientals.  

La sentència que s’ha resolt ara posa fi a una sèrie de conflictes que hi havia oberts amb l’ENAC. En el primer (sentència TC 33/2005) es determinava que la designació de verificadors de medi ambient és una funció executiva de medi ambient, per tant, d’acord amb l’Estatut i la Constitució, correspon a la Generalitat. El segon conflicte (sentència 20/2014) va acabar amb l’anul·lació de la designació de l’ENAC com a únic organisme nacional d’acreditació de verificadors ambientals, per la qual cosa es pot recuperar la potestat d’autoritzar directament verificadors de gasos amb efecte d’hivernacle. I amb aquest darrer conflicte el TC declara inconstitucional que els verificadors EMAS hagin d’estar acreditats únicament per l’ENAC.  

Habilitació de la Direcció General  
Els verificadors tenen un paper clau en el sistema voluntari de gestió ambiental EMAS, que promou la millora contínua del comportament ambiental de les organitzacions. A Catalunya, l’organisme competent per gestionar el registre EMAS és la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. L’organització que es vol adherir al registre EMAS ha de verificar el seu sistema de gestió ambiental amb un verificador acreditat d’acord amb reglament 1221/2009 europeu EMAS i presentar la seva sol·licitud d’adhesió.  

Fins ara, els verificadors només es podien acreditar a través de l’ENAC. Arran de la sentència del Tribunal Constitucional, l’habilitació dels verificadors es podrà dur a terme directament des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, sense necessitat de passar prèviament per un altre organisme d’acreditació.  

A Catalunya hi ha 259 organitzacions registrades EMAS. Aquesta xifra representa al voltant d’un terç del total de registres de tot l’Estat espanyol. Catalunya estaria entre els quatre primers països de la Unió Europea en registres EMAS per milió d’habitants.  

El contingut d’aquest comunicat ha estat publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *