Catalunya impulsa un programa a Bolívia per a fomentar el reciclatge i la gestió de residus

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) juntament amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), en conveni amb el Ministeri de Medi Ambient i Aigua de Bolívia, estan implementant a Bolívia un programa de gestió en residus que, aprofitant l’experiència catalana, ha permès desenvolupar la gestió dels residus al país llatinoamericà, prioritzant la prevenció i el reciclatge. El director de l’ARC, Josep Maria Tost, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila i Motlló, han presentat aquest dimarts els resultats d’aquest pla, que compta amb finançament i assistència tècnica de Catalunya i que properament serà impulsat amb nous acords de col·laboració.  

El programa, que va començar el 2007, s’estructura en tres eixos. El primer és l’enfortiment institucional, que ha permès elaborar la diagnosi nacional, la planificació de la gestió dels residus, guies i manuals tècnics així com la Llei de Residus del país. Un segon eix és la formació d’equips tècnics i polítics mitjançant tallers, seminaris i un Postgrau en Gestió de Residus a Bolívia, així com mitjançant la constitució d’una xarxa nacional de compostatge.  

Cooperatives de dones  
També s’han rebut delegacions tècniques a Catalunya que han pogut conèixer de primera mà el model català de gestió de residus. El tercer eix, la implementació de projectes a diferents municipis, s’orienta a la recollida selectiva dels residus, la construcció de plantes de compostatge, campanyes d’educació i comunicació i a la formalització de cooperatives de dones recol·lectores de residus.  

L’experiència es considera un model en la transferència de coneixements i experteses entre Governs, un cas de cooperació tècnica que ha mobilitzat coneixements en les dues direccions. A més, la coordinació entre l’ARC i l’ACCD ha garantit la plena coherència de polítiques públiques del Govern en aquesta matèria.  

Exportar el model català  
D’altra banda, com a resultat de la bona experiència entre Catalunya i Bolívia, altres països estan interessats en implementar el model català de gestió de recursos, i això garanteix l’efecte multiplicador d’aquest projecte tant en la dimensió tècnica com en la dimensió social, a través de la millora de les vides de la població i l’impuls d’un model de gestió de residus més sostenible.   El programa es considera un referent de la cooperació catalana que fan els departaments del Govern i per aquest motiu s’ha inclòs com a llibret número 13 de la Col·lecció de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana, editada per Avaluem, i que també s’ha presentat aquest dimarts.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *