Una exposició al Museu d'Arqueologia de Catalunya fa un viatge del vi grec fins als cellers actuals

El Museu d’Arqueologia de Catalunya de Barcelona inaugura la nova temporada expositiva de tardor amb «El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals», que mostra com el vi va arribar a protagonitzar la vida social, política i religiosa en el món grec i com aquesta cultura antiga ha arribat adaptada a la realitat dels nostres dies.  

La mostra, comissariada per Xavier Aquilué, ha estat inaugurada aquesta tarda pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, i pel director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, i ha comptat amb la participació de Josep Roca, cofundador del celler de Can Roca, i de l’enòloga i empresària Sara Pérez. Els dos especialistes han analitzat aspectes fonamentals del present i el passat de la cultura del vi en un acte dinamitzat per Rafel Faixedas i Carles Xuriguera, del programa Glops de TV3, i conduït pel presentador Marcel Gorgori.  

En una creació museogràfica contemporània i a través de set àmbits, es tracta, de forma entenedora, el conreu de la vinya en èpoques passades, la transformació en l’obtenció del vi, el consum i el gaudi del vi, el paper del déu Dionís, la producció i consum de vi dels grecs i ibers a Catalunya i, finalment, la cultura del vi en l’actualitat. L’exposició clou amb dos espais d’actualitat, l’Enoteca i la Biblioteca, en els quals es mostra una representació dels cellers catalans actuals que recuperen en les seves produccions aquesta tradició mil·lenària, així com una selecció de la literatura que ha generat la cultura del vi.  

Una quarantena d’objectes arqueològics singulars procedents de diversos museus il·lustren aquest relat que desvetllarà al públic les arrels del vi grec català. El discurs es complementa amb dos audiovisuals que expliquen el protagonisme que ha jugat el vi al llarg de la història i compara la producció del vi en època grega i en l’actualitat.  

El vi va arribar a protagonitzar la vida social, política i religiosa en el món grec. Fenicis i grecs van estendre la producció i el consum a Occident a partir del segle VIII aC. Els mercaders grecs, a més, van difondre diversos aspectes culturals que perdurarien fins avui. Gràcies als textos antics i a l’arqueologia, ara tenim coneixement sobre com es prenia el vi, quin era el més preuat, els circuits comercials que seguia i la dimensió ideològica que va adquirir.  

«El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals tracta», doncs, de mostrar de manera clara les similituds i diferències que hi ha entre la cultura antiga i la nostra, i com les arrels de la vitivinicultura catalana, amb cellers de prestigi internacional, s’arrelen en la civilització grega.  

L’exposició «El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals» es complementa amb un programa d’activitats paral·leles que permetrà obtenir una nova visió de les innovacions al llarg de la història. Es tracta de visites guiades, converses a tres, conferències i tastos de vins, una proposta exclusiva per a provar alguns dels vins procedents de totes les DO catalanes. Es pot descarregar la programació complerta d’activitats a: www.mac.cat  

Amb aquesta mostra, el Museu d’Arqueologia de Catalunya tanca un cicle expositiu dedicat a dos grans temes centrats en l’agroalimentació: alimentació i vi. L’exposició ha estat desenvolupade pel Museu d’Arqueologia de Catalunya conjuntament amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi.  

L’exposició «El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals» es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39. Parc de Montjuïc. Barcelona) del 29 de setembre de 2016 al 29 de gener de 2017. Més informació a  www.mac.cat

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *