El 29è Premi Marraco, que reconeix les millor sobres fetes per presos, ja té guanyadors

El retrat d’un company pensatiu darrera una reixa o una primavera blava amb flors de ceràmica. Són algunes de les obres d’art guanyadores de la 29a edició del Premi Marraco, un guardó que reconeix les millors obres fetes per interns de centres penitenciaris de tot Catalunya. En el marc del lliurament dels premis, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha reivindicat «la creació artística com un dels instruments al servei de la reinserció social» de les persones privades de llibertat.   

A l’acte, que ha tingut lloc a la sala Sant Joan de Lleida, també hi ha assistit el paer en cap, Àngel Ros; el director general dels Serveis Penitenciaris, Amand Calderó; el director dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Jaume Monfort i el director del Centre Penitenciari Ponent, Manuel Solà.  

Exposició a la sala Sant Joan de Lleida   
Al concurs s’hi han presentat obres en dues categories, una de temàtica lliure i una altra dedicada a la commemoració dels 150 anys del naixement del pintor impressionista i impulsor del modernisme català Ramon Casas.  

El reconeixement als millors treballs s’ha fet públic coincidint amb la inauguració d’una exposició amb una selecció de les 118 pintures, escultures i ceràmiques que han optat al Premi Marraco d’aquest any. Hi ha treballs fets per interns de set centres penitenciaris de Catalunya i un d’Andorra. Aquesta mostra es pot visitar des d’aquest dijous fins al 13 de novembre. L’organitza el Centre Penitenciari Ponent i és possible gràcies a la col·laboració de La Paeria, Arts Ponent i el Cercle de Belles Arts de Lleida.  

El degà dels premis artístics als centres penitenciaris  
El Marraco es va idear l’any 1984, després que un intern de la presó de Ponent va guanyar un concurs de pintura de la Festa Major de Lleida i es va pensar en un de propi per a les persones privades de llibertat, que primer es va celebrar en aquest Centre i més tard es va obrir a la resta de presons de Catalunya. En tots els centres existeixen tallers artístics, com un element més en el procés de rehabilitació, mitjançant el qual els interns poden adquirir valors i hàbits.   

Les obres presentades a la 29a edició del Marraco són part de la producció dels interns en aquests tallers, concretament enguany dels centres penitenciaris Brians 1, Brians 2, la Model, Puig de les Basses, Lledoners, Quatre Camins i el Centre Penitenciari d’Andorra, a més del Centre Penitenciari Ponent. Els interns d’aquest centre també participen del muntatge i desmuntatge de la mostra, acompanyats dels monitors d’arts plàstiques.  

Inversió als edificis judicials de Cervera i Lleida  
A banda de la ciutat de Lleida, aquest dijous el conseller de Justícia s’ha reunit amb l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, i ha visitat els jutjats d’aquest municipi. Mundó hi ha anunciat que el Departament de Justícia invertirà aquest 2017 240.000 euros per a la rehabilitació de la façana i la coberta i per a la millora de la climatització de l’edifici judicial de la capital de la Segarra. El conseller també ha recordat que l’any que ve el Govern invertirà prop de tres milions d’euros en millores als jutjats del Canyeret de Lleida.   

Al migdia, Mundó també s’ha desplaçat fins als tallers exteriors que el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública que proporciona feina i formació ocupacional als interns dels centres penitenciaris de Catalunya, té ubicats a Raimat.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *