Inaugurada la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

 El director general d’Afers Religiosos del Departament de Governació, Administracions Púbiques i Habitatge, Enric Vendrell, ha presentat aquest matí, a la Filmoteca de Catalunya, la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya que s’inaugura avui amb un cartell de 20 pel·lícules i projeccions arreu del país. L’acte ha comptat amb la participació del director adjunt de la Filmoteca, Octavi Martí,  i de l’autor del nou portal Cinema espiritual i de les religions, Joan Andreu Rocha. Enguany, en el marc de la Mostra, la Filmoteca dedica una retrospectiva al director de cinema polonès, Krzystof Zanussi, que també n’ha participat en la presentació.  

Vendrell ha destacat que el Govern aposta un any més per la Mostra de Cinema Espiritual perquè » ens permet presentar la diversitat religiosa present en els nostres municipis i les diferents tradicions que conviuen a Catalunya». El director general d’Afers Religiosos  ha insistit en la importància de donar a conèixer la Mostra i, en aquest sentit, ha anunciat que » el dia 23 de novembre organitzem a Barcelona el Seminari Internacional sobre Cinema i Valors, amb l’assistència de responsables dels principals festivals de cinema espiritual d’arreu del món».   La Direcció General d’Afers Religiosos encapçala, des del 2014, l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social «la Caixa» i, enguany, els cinemes Verdi.

L’expansió territorial i la incorporació de nous espais d’exhibició ha fet créixer la Mostra considerablement: «Gràcies a aquesta suma d’esforços enguany doblem el nombre de sales de projecció, un indicador que mostra la bona acollida i la consolidació d’aquest certamen», ha valorat Vendrell. L’any 2015 es va tancar amb 3.000 espectadors,  mentre que aquest any se’n preveuen 5.000. D’acord amb aquesta voluntat de creixement, la Mostra s’ha adherit a Catalunya Film Festivals, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya.  

La Filmoteca, una de les principals seus de la Mostra, projectarà aquesta tarda el darrer treball Obce cialo Cos estrany del director polonès Krysztof Zanussi, i també acollirà una retrospectiva de la seva obra. El director adjunt de la Filmoteca, Octavi Martí, ha subratllat el vessant metafísic del cineasta. Martí ha explicat que » el cinema espiritual és el cine que presenta les grans qüestions de l’ésser humà com ara el sentit de la vida i de la mort, la llibertat, l’amor, la justícia o la solidaritat des d’una perspectiva transcendent».  

La Mostra a Internet  
El director d’Afers Religiosos ha presentat el nou portal  Cinema espiritual i de les religionswww.cinemaespiritual.cat, espai web on es pot trobar informació sobre la Mostra i sobre el Fons filmogràfic de les religions elaborat per la Direcció General d’Afers Religiosos. Aquest fons, coordinat pel professor Joan-Andreu Rocha, és una base de dades catalogada d’accés lliure que recull la producció cinematogràfica mundial referent en aquest àmbit. Rocha ha exposat que «el públic hi trobarà un ampli catàleg de més de 2.000 pel·lícules agrupades en les diferents tradicions religioses». «És un fons transversal històric que pot resultar molt interessant per a la ciutadania i, en especial, per al món acadèmic i docent», ha afegit.  

Pel·lícules a debat  
La Mostra, coordinada pel mossèn Peio Sánchez, serà enguany a 19 sales de projeccions d’arreu de Catalunya (Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Terrassa i Vilassar de Mar) amb prop d’una cinquantena de projeccions. Una de les novetats més destacables però, és l’arribada del cicle a sis centres penitenciaris del país, on s’hi projectarà la pel·lícula d’Isabel Coixet, Aprenent a conduir. La col·laboració amb la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia permetrà que la pel·lícula es pugui veure  al Centre Penitenciari Ponent, a Lleida; al Centre Penitenciari Quatre Camins, a la Roca del Vallès; al centres penitenciaris Can Brians 1 i Can Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, al Centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres; i al Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.  

Vendrell ha destacat que totes les projeccions programades van acompanyades d’una proposta de cinefòrum per tal d’encoratjar la reflexió i el diàleg. Així, es comptarà amb la participació d’una trentena d’especialistes en el món del cinema, filòsofs, periodistes, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.