Simulacre d'accident aeri a l'Aeroport de Sabadell

L’ Aeroport de Sabadell i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat avui un simulacre d’accident, seguint el programa de revisió del Pla d’Autoprotecció de l’aeroport. Al simulacre hi han participat tant els serveis propis de l’Aeroport previstos al Pla d’Autoprotecció com els de la Generalitat de Catalunya previstos al Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya, AEROCAT, que s’activa per part de Protecció Civil de la Generalitat i preveu la resposta coordinada de tots els cossos i organismes dependents de la Generalitat i del propi aeroport. Ambdós plans s’han activat responent a la situació d’emergència simulada.  

Amb aquest exercici, s’ha comprovat i avaluat la capacitat de resposta davant una emergència i l’efectivitat i coordinació dels diferents organismes implicats amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències que podrien derivar-se d’un accident aeri. Així mateix, s’ha comprovat la integració del Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport en el Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya AEROCAT. Aquest pla de protecció civil preveu els mecanismes per a la direcció de les emergències aeronàutiques a Catalunya per part de la Generalitat de Catalunya.  

Procediment d’actuació
L’exercici ha simulat un accident de dues aeronaus als voltants de l’Aeroport de Sabadell. Dos Air tractor han col·lidit, durant el circuit d’aproximació, caient a la zona d’accés de l’aeroport per on circulava un vehicle que també s’ha vist implicat en l’accident. Les persones involucrades han estat 5, entre les quals hi ha hagut 1 mort, 2 ferits i 2 atrapats. La Torre de Control ha detectat l’accident i ha avisat al Servei d’Extinció d’Incendis i a la secció d’Operacions de l’Aeroport que ha activat el Pla d’Autoprotecció del mateix. Des de la Torre de Control, que no tenia contacte visual amb la zona afectada, s’ha comunicat tota la informació sobre les aeronaus, els ocupants i la ubicació de l’accident.  

Immediatament, el Centre d’Operacions, constituït com a Lloc de Comandament Principal, ha alertat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat. També s’ha posat en contacte amb la Delegació del Govern a Catalunya, els cossos de seguretat pertinents, el Centre de Gestió de Xarxa d’Aena i Aviació Civil.   A la zona de l’accident s’ha constituït, en un primer moment, el Lloc de Comandament Avançat (PMA) format per la responsable de Manteniment de l’Aeroport i mitjans operatius d’Aena. Amb l’arribada dels mitjans externs, el PMA s’ha incorporat al Centre de Comandament Avançat (CCA).  

També s’ha simulat l’activació de la Sala de Crisi, en la qual s’ha reunit el Comitè de Crisi format per responsables dels diferents departaments d’AENA i de la Torre de Control, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, sector aeri de Barcelona de l’exèrcit de l’aire, Protecció Civil de l’Estat i Associació d’empreses i operadors de l’Aeroport (AEOAS). Així mateix, s’han incorporat a la Sala de Crisi representants de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i la Policia Local de Sabadell.   L’Aeroport també ha habilitat un espai a l’entrada de l’edifici com a sala per acollir els familiars de les víctimes de l’accident.  

Els Bombers de la Generalitat, que han mobilitzat 9 dotacions (5 vehicles d’aigua, 2 vehicles de comandament, 1 furgó de salvament i 1 ambulància del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), amb 25 efectius en total), han emprat al simulacre foc real, que han extingit conjuntament amb Bombers de l’Aeroport. A l’exercici, els Bombers han hagut d’excarcerar dues persones que havien quedat atrapades a l’interior del vehicle, i han evacuat a la resta de víctimes a zona freda per tal que fossin ateses pels professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).  

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat al simulacre 2 unitats de Suport Vital Bàsic, un Vehicle d’Intervenció Ràpida i un vehicle de comandament. Un cop feta la recepció dels ferits per part de bombers, se’ls ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.  

Pel que fa al grup d’ordre, al simulacre hi han participat patrulles dels Mossos d’Esquadra de diverses àrees i unitats com trànsit, investigació i seguretat ciutadana, entre d’altres, realitzant tasques de reacció, control, seguretat, identificació i comunicació.  

D’altra banda, la Policia Local de Sabadell s’ha mobilitzat per realitzar els controls d’accessos a l’exterior de l’aeroport, i l’Ajuntament de Sabadell ha activat el seu pla de protecció civil municipal.  

Protecció Civil de la Generalitat, a més de l’organització del simulacre junt amb l’aeroport, ha participat en l’operativa de resposta desplaçant al lloc de l’accident a la responsable dels Serveis Territorials de Barcelona de Protecció Civil, i un tècnic dels serveis de Logística i Operativa Territorial (LIOT) de Protecció Civil. Al simulacre també hi ha participat el personal de guàrdia present al CECAT per la simulació de l’activació del pla AEROCAT i les conseqüents accions de gestió d’informació i coordinació amb les diferents sales dels serveis d’emergències.  

Efectius de la Guardia Civil també han participat al simulacre fent els controls d’accessos a la zona aire.

Enregistrament del simulacre
Si voleu descarregar les imatges* gravades i editades per l’Equip d’Enregistrament dels Bombers de la Generalitat   Adreça: http://83.247.130.22 Usuari: mcbombers Contrasenya: bombers122446   ( * Autoritzem exclusivament l’emissió i la publicació dels vídeos a través de canals de televisió o portals de mitjans de comunicació digitals)

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *