Catalunya homenatjarà a Puig i Cadafalch durant 2017, després de 150 del seu naixement

El conseller de cultura, Santi Vila, va presidir la presentació oficial de l’Any Puig i Cadafalch, que se celebrarà el 2017 amb motiu dels 150 anys del naixement de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. La commemoració se centrarà en la obra arquitectònica, arqueològica o d’historiador de l’art de Puig i Cadafalch, però també en la seva acció política i de govern, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país.  

Atès que la commemoració també coincideix amb el centenari de la presidència de Puig i Cadafalch a la Mancomunitat de Catalunya, la celebració proposarà un acostament al personatge que compagini les seves múltiples facetes professionals i acadèmiques i la seva acció cívica i cultural, que va inspirar les seves empreses polítiques. L’any, per tant, vol presentar a la ciutadania una visió àmplia d’un personatge que és un reflex de la complexa realitat que va viure.  

El conseller Santi Vila va destacar que Puig i Cadafalch és una figura «polifacètica i absolutament representativa de les tensions, desafiaments, il·lusions i frustracions del segle XX» i ha assenyalat que «pocs homes com ell encarnen tan bé a Catalunya el desafiament de la modernitat». Vila va celebrar que l’Any Puig i Cadafalch permeti aproximar-se al personatge de «forma desacomplexada» tant en la seva dimensió com a arquitecte o polític.  

«El Puig i Cadafalch polític, de gran transcendència i importància, no sempre ens ha resultat còmode de revisitar, però aquest 2017 és una magnífica oportunitat d’estudiar-lo, sense apriorismes, perquè segur que ens serà molt alliçonador per entendre la complexitat de la seva època i, segurament també, de la nostra», afegí el conseller.  

L’Any Puig i Cadafalch està organitzat pel Departament de Cultura, que hi fa una aportació de 300.000 euros, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i pels ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc. Els comissaris de la commemoració són Mireia Freixa, catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca ‘GRACMON Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani’, i Eduard Riu-Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.   L’acte de presentació ha tingut lloc a l’Ajuntament de Mataró, localitat natal de Josep Puig i Cadafalch, i hi han participat l’alcalde de Mataró, David Bote, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Joaquim Fernàndez, i els comissaris de l’Any Puig i Cadafalch, Mireia Freixa i Eduard Riu-Barrera.  

En el marc de l’Any Puig i Cadafalch, s’organitzaran congressos, exposicions, jornades, seminaris, itineraris, etc. Obrirà la commemoració un gran acte institucional al Palau de la Generalitat, que tindrà lloc al gener i en què es presentaran els eixos principals de l’any i els seus continguts.  

Entre les activitats previstes, destaca el ‘Congrés Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya’, que se celebrarà a Barcelona i Mataró el mes d’octubre; l’exposició ‘J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política’, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, així com un documental  per a donar a conèixer la figura polièdrica de l’arquitecte, impulsat pel Departament de Cultura i Televisió de Catalunya.  

L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració del teixit associatiu de la ciutat, ha programat un ampli conjunt d’activitats dedicades a la figura de Puig i Cadafalch, des de les de caire més acadèmic, com conferències i  taules rodones, fins a les de caire divulgatiu i ciutadà, com ara espais radiofònics, premis, concurs de fotografia, la ruta turística ‘El Triangle Modernista’, activitats familiars i educatives, tallers, etc.  

La commemoració també preveu actes a l’estranger. A París tindran lloc les jornades commemoratives ‘J. Puig i Cadafalch i la cultura francesa’, coorganitzades pel Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona i Institut Ramon Llull, i la Universitat de Harvard acollirà la jornada commemorativa ‘El curs d’art romànic de J. Puig i Cadafalch a Harvard (1924-1925)’.  

El Departament de Cultura crearà un portal web (www.anypuigicadafalch.cat) que reculli, per una banda, informació essencial sobre Puig i Cadafalch i les diferents facetes de la seva trajectòria, amb enllaços amb els principals recursos documentals que hi ha disponibles, i de l’altra, tota la programació de les institucions i associacions col·laboradores en la commemoració.  

Josep Puig i Cadafalch  
Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 – Barcelona, 1956) és un dels referents del modernisme català, conegut entre d’altres pels edificis de la Casa Amatller i la Casa de les Punxes de Barcelona. De la seva obra a Mataró en destaca la reforma del Saló de Sessions de l’Ajuntament i la decoració de l’enteixinat del sostre, l’edifici d’El Rengle de la plaça Gran, la botiga La Confianza, així com la Casa Parera i la Casa Sisternes. També va ser especialista en l’art romànic, sent el promotor de les excavacions d’Empúries a partir del 1908.   Puig i Cadafalch va combinar la seva faceta d’arquitecte amb la de polític, exercint com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona, diputat a les Corts Espanyoles, diputat provincial, i finalment com a president de la Mancomunitat de Catalunya (1917–1924).            

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *