Els exàmens de la convocatòria a l'advocacia es podran fer en català

La prova d’accés a l’advocacia ja es pot fer en català. Els primers graduats que se’n beneficiaran  són els que s’examinaran el pròxim 29 d’octubre. Això serà possible després de l’acord entre els governs català i espanyol que han signat avui a Madrid els titulars de Justícia dels dos executius, el conseller Carles Mundó i el ministre Rafael Català. A l’acte també hi ha assistit el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca.  

Per a Mundó, que els graduats catalans facin la prova en la seva llengua «hauria d’haver format part de la normalitat des de bon principi». El conseller ha celebrat que finalment el Ministeri de Justícia hagi entès aquesta necessitat, però ha recordat que «l’acord arriba tard», perquè des del 2014 ja s’han fet tres avaluacions exclusivament en castellà, tal com Mundó ha denunciat en diverses ocasions. Amb aquest conveni, el Ministeri de Justícia «simplement compleix amb la seva obligació de respectar la llengua catalana», ha afegit.  

La imposició del castellà com a única llengua possible per a les proves d’accés també va generar el rebuig del Consell de l’Advocacia Catalana i de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics.

L’Estat «ha de garantir la presència» de les llengües cooficials  
La signatura del conveni ha tingut lloc després de la recomanació del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, que s’ha adreçat al Govern espanyol en relació amb l’aplicació de la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries . La recomanació, del 20 de gener d’aquest any, suggereix que «s’intensifiquin les mesures pràctiques destinades a garantir l’adequada presència de les llengües cooficials a l’Administració de l’Estat».  

En aquest sentit, el conseller ha destacat que «queda molt camí per recórrer». El coneixement del català encara és només un mèrit, però no un requisit per accedir a un lloc de treball a l’Administració de justícia a Catalunya. En relació amb això, Mundó també ha recordat que durant el 2015 només es van dictar en català el 8,4% de les sentències i s’ha referit a una «situació d’emergència» per qualificar l’estat del català a la justícia.   

Llei d’accés a la professió d’advocat  
La primera prova d’accés a l’advocacia va tenir lloc a Madrid. Les dues últimes s’han descentralitzat i els graduats catalans les han pogut fer a Barcelona. La darrera la van superar prop de 900 aspirants i va tenir lloc el 27 de febrer. En qualsevol cas, fins ara, totes s’han fet exclusivament en castellà.  

La superació de la prova d’accés a la professió d’advocat és el pas definitiu per iniciar l’exercici professional. Abans, els aspirants han d’aprovar el grau en dret i el màster d’accés a l’advocacia. Aquesta última prova és obligatòria des del 2011, moment en què va entrar en vigor la Llei d’accés a les professions d’advocat i procurador.  

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *