L'Hospital gironí Dr. Josep Trueta incorpora el seu primer desfibril·lador automàtic implantable

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha implantat el primer desfibril·lador automàtic implantable (DAI). El procediment va tenir lloc divendres passat, a càrrec d’un equip de professionals encapçalats per Rafael Agües. La pacient, de 74 anys, ja està d’alta al seu domicili. Els DAI estan indicats per a determinats pacients que presenten arrítmies que poden ser mortals. Normalment, són pacients amb una insuficiència cardíaca molt avançada, amb cardiopatia isquèmica o amb malalties cardíaques genètiques.  

S’estima que aquest any s’implantaran una vintena de desfibril·ladors automàtics al Trueta, mentre que la resta de casos —entre 50 i 60— es continuaran derivant a l’Hospital Clínic de Barcelona per implantar el desfibril·lador als pacients, tal com es feia fins ara en tots els casos de la Regió Sanitària de Girona. Els implants que es comencen a realitzar al Trueta són justament els d’aquell tipus de pacients que requereixen estar hospitalitzats i monitorats fins a la implantació del dispositiu. El fet de poder-los fer el procediment al Trueta permetrà que aquesta espera es redueixi a pocs dies. Ara, a aquests pacients, se’ls farà a Girona la implantació del DAI i el seguiment posterior. En els propers mesos s’espera que el seguiment de tots els desfibril·ladors de la Regió Sanitària de Girona es pugui fer a Girona mateix, evitant el desplaçament a Barcelona dels pacients.  

Els DAI són aparells que s’implanten sota el pit, dels quals surt un petit cable o elèctrode que (a través de la vena subclàvia) es connecta al ventricle dret del cor. Aquest elèctrode monitora el sistema elèctric del cor i quan interpreta que es produeix una arrítmia maligna, hi aplica una descàrrega que fa que el cor recuperi el ritme normal, cosa que evita que es produeixi una mort sobtada. El desfibril·lador automàtic implantable és un tractament molt eficaç per revertir les arrítmies.  

La implantació dels desfibril·ladors automàtics i el seguiment posterior és el primer embrió del que serà la nova Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia del Trueta, un espai en el qual caldrà fer una inversió, tant per a obres com per a equipaments, i que se situarà també a la sisena planta.

El contingut d’aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *